Пандемията ускори дигиталната трансформация на образователната система у нас, поставяйки я

...
Пандемията ускори дигиталната трансформация на образователната система у нас, поставяйки я
Коментари Харесай

Облачната инфраструктура в помощ на модерното образование

Пандемията ускори дигиталната промяна на просветителната система у нас, поставяйки я на едно ново, много по-модерно ниво. Преминаването от образование в клас към режим в електронна среда единствено за три дни се оказа предизвикателство, само че с помощта на положителното съдействие сред просветителното министерство и бизнеса беше внедрена единната платформа за електронно обучение -, позната още като " Дигитална раница ". Зад направата й застава екипът на Telelink Business Services, който с помощта на артикули на Microsoft, Гугъл и VMware (vSphere, vRealize, NSX и Tanzu) успява да обедини в платформата над 850 000 възпитаници, родители и преподаватели, предоставяйки виртуални класни стаи, облачно вместилище на данните на учениците и електронен дневник на всички образователни заведения в страната. Това стана ясно на особено събитие, проведено от VMware, посветено на актуалните приложения, облачната инфраструктура и технологиите за съвременно обучение. Събитието е част от самодейностите, отдадени на 15-годишнината на компанията у нас. 

Процесът по цифровизация стартира няколко години преди пандемията, разказа Борис Герасимов, началник на дирекция " Информационни и информационни технологии "  в министерството на образованието и науката. Първоначално са изградени вътрешни WiFi мрежи в учебните заведения, а по-късно и образователен облак. Следващият стадий, който реализирахме, беше доставката на съоръжение и техника в учебните заведения - над 150 хиляди лаптопа, над 4000 интерактивни екрана и друга техника. Третият стадий беше създаване на наличие, което да се употребява с тази техника, прибавя той.

Герасимов добавя, че най-голямото оръжие на 21 век са данните, ето за какво от МОН се възпротивили на концепцията данните на децата да отпътуват в частни компании и предпочели да ги запазят специолно направен частен облак. " Това ни дава опция в бъдеще да вършим разбор на образотелния развой, както и да се изследва ефектът от направеното влагане ", уточни той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР